Erdei iskola

 

A 2009-2010-es tanévben elkezdett TÁMOP-program keretében önálló innovációként az egyéni felzárkóztató és tehetségfejlesztő tevékenység erősítésére erdei iskola programot dolgoztunk ki. Sajnos anyagi források hiányában a 2013/2014-es tanévben az erdei iskolát ismét csak helyi szinten, környezetvédelmi vetélkedő formájában tudtuk megvalósítani.

Idén már 13. alkalommal szerveztük meg hagyománynak számító környezetvédelmi – vetélkedőnket. Ebben a tanévben is az újfehértói iskolák között hirdettük meg a versenyt.

Az előző évekhez hasonlóan a két írásbeli forduló után egy döntő megmérettetést szerveztünk 2014. május 21-én, Tokajban.

A versenyre összesen 16 csapat jelentkezett és a döntőbe a legtöbb pontot elérő 9 csapat jutott be. A verseny témája idén Magyarország Világörökségei voltak. Az írásbeli fordulók feladatainak megoldása során a tanulók bővíthették ismereteiket hazánk nemzetközileg is védett tájairól, történelmi és kulturális értékeiről. Az elsajátított ismeretekről a döntő elméleti és ügyességi feladatainak megoldása során adhattak számot.

A Tokaji-helyen és a város területén térkép segítségével egy 5 kilométeres gyalogtúrát kellett a csapatoknak teljesíteni, amelyet 5 állomás szakított meg. Itt feladatokat kaptak a csapatok, amelyek között szerepelt tájékozódás, térképolvasás, világörökségi helyszínek és védett növények, állatok felismerése képről, stb.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, a verseny jó hangulatban zajlott.

A 9 csapat közül az első 3 helyezett könyvjutalmat, oklevelet kapott. A többiek emléklappal és ajándéktárggyal térhettek haza.

 

A verseny eredménye a következőképpen alakult:

I. helyezett: Észman – ÚÁMIPSZ Vasvári Pál Tagintézmény

II. helyezett: Észbook – ÚÁMIPSZ Vasvári Pál Tagintézmény

III. helyezett: Fürge gepárdok – Újfehértói Református Ált. Isk. és Óvoda

IV. Tokaji Aszú – ÚÁMIPSZ Vasvári Pál Tagintézmény

V. Agyas csemeték – ÚÁMIPSZ Erkel Ferenc Tagintézmény

VI. Fehérhollók – Újfehértói Református Ált. Isk. és Óvoda

VII. Nyafogós macskák – ÚÁMIPSZ Erkel Ferenc Tagintézmény

VIII. Turbó lajhár – Újfehértói Református Ált. Isk. és Óvoda

IX. Gyilkos Galócák újratöltve – ÚÁMIPSZ Erkel Ferenc Tagintézmény

 

A versenyt Szabó István rendezte és szervezte.

 

Újfehértó, 2014. május 22.

 

 

Váradi Sándorné

       igazgató