A vésztői táborban

 

2013. július 7-én indult kis csapatunk Vésztőre a Nemzetközi Népművészeti Táborba, hogy ott egy hetet jó kedvben eltöltsön. A kedves fogadtatás után elfoglaltuk szállásunkat. Este részt vettünk a tábornyitó ünnepségen. Mivel a városnapok záró napja egybeesett a tábornyitóval, bazározhattunk, részt vehettünk a Neoton koncerten, és tüzijátékot is láthattunk. Kellemes hangulatban telt az első napunk.

            A napok gyorsan repültek. Sok élményben volt részünk. Minden nap zenés reggeli ébresztővel köszöntötték a táborlakókat. Reggeli után zenés áhítaton vettünk részt, majd mindenki az általa választott főfoglalkozásokra ment. Ezeken a helyeken egy-egy pedagógus segítette a foglalkozást vezetők munkáját, és figyeltek arra, hogy a táborlakók le ne maradjanak valamely programról. A mi diákjaink a fazekasságot, a néptáncot, a népdaléneklést választották. A fazekasok sok szép emléket készíthettek, üdvözlő táblákat, tálakat, vázákat. A népdalénekeseink több népdalcsokrot tanulhattak meg Budai Ilona vezetésével, aki minden foglalkozás végén egy tanmesével örvendeztetett meg bennünket.

Nemcsak a főfoglalkozások tették emlékezetessé ezt a tábort. Minden délután lehetőség nyílt más foglalkozásokba is betekinteni: virágkötészet, kötélfonás, nemezelés, kalácssütés, hangszerkészítés, néptánc, citerázás. Szerda délután a Vésztő melletti Mágoron ismerkedhettünk meg a környék történelmével, élővilágával. Itt számháborút is játszottak a gyerekek. Este a táborban fociztunk, majd más táborlakókkal röplabdáztunk, bár a labdát alig láttuk, mert ránk sötétedett. Csütörtökön Füzesgyarmaton a Kastélypark fürdőben élvezhettük a gyógyvizeket, a tanmedencét, a röplabdázást és a vízi focit. Ezen a napon a vadászház kertjében vadas vacsorát fogyaszthattunk. A vacsorára várva új barátainkkal játszottunk. Mint minden este, most is volt lehetőség bekapcsolódni a Táncházba.

Szombat délután volt egy kis szabadidőnk, így megismerhettünk egy számunkra új játékot, a métát. A szombati záró nap keretében a készített tárgyakból kiállítást rendeztek, a népdalosok és a néptáncosok pedig a színpadon, egy gála során mutathatták be a táborban szerzett tudásukat.

Vasárnap Istentisztelettel zárult a tábor, és élményekkel telve indultunk haza. Ezt az is bizonyítja, hogy a gyerekek visszavágynak jövőre.

A tábor költségét a Nyírségi Református Egyházmegye állta, az útiköltség felét pedig az Újfehértói Református Egyházközség.

Köszönjük szépen mindkét támogatónak, hogy iskolánkból 10 tanuló eljuthatott ebbe a táborba.

Jutalmazott gyerekek: Farkas Dorina, Ládi Beatrix, Pogácsás Petra, Zoltai Diána, Pataki Dóra, Tóth Eszter, Barna Krisztina, Petusák Alexandra, Farkas Fanni Zsófia, Kardos Andrea

Gyerekek írták a táborról:

„Nagyon jó volt ez a tábor. Kár, hogy elmúlt, én még maradtam volna. A táncház az valami felülmúlhatatlan volt. Gyönyörű a város is és kedvesek az emberek. Szerettem itt lenni.”

„ Felejthetetlen hetet töltöttem el a táborban. Jó volt új emberekkel és új dolgokkal megismerkedni. A közös játékok felejthetetlenek maradnak. Remélem még legalább egyszer ellátogathatok Vésztőre.”

 

A vésztői táborban képekben