Csendes nap

2019.09.02.

 

Iskolánkban már negyedik alkalommal szerveztünk „Csendes napot” tanulóink számára. A rendezvény a „Tetőtől talpig” címet viselte, amely keretében a testrészekkel kapcsolatos igeszakaszokkal ismerkedhettek meg a gyerekek. Többek között szemről, a fülről, a szájról, a kézről és a lábról hallhattak Bibliai történeteket.

A felső tagozaton négy helyszínen, négy tanítási órán mélyülhettek el a gyerekek a történetekben, míg az alsó tagozaton több helyszínen, forgószínpad szerűen oldották meg a gyerekek a Bibliai történethez kapcsolódó feladatokat.

            A felső tagozaton volt énektanulás, aranymondások megjegyzése, zenehallgatás, különböző tesztjátékok, Power Point-os előadás, filmvetítés és sportversenyek. Minden helyszínen elhangzott egy-egy ima testrészekért.

Igeszakaszok, Bibliai magyarázatok:

 • A lábmosás története (János 13: 1-17)
 • Szemmel kapcsolatos történet felolvasása (János 20: 19-29)
 • A süketnéma történetének felolvasása (Márk 7: 31-37)

Énektanulás

 • Isten szívén megpihenve ….
 • Mindenek meghallják, és jól megtanulják …
 • Jól vigyázz kicsi szem …

Aranymondások:

 • „Ne légy hitetlen, hanem hívő!”János 20:27
 • „Milyen jó mindaz, amit tesz! Képes azt is megtenni, hogy a süketek halljanak, és a némák beszéljenek.” Márk 7:37b
 • „Ha tehát száddal Úrnak vallod Jézust, és szíveddel hiszed, hogy Isten feltámasztotta Őt a halálból, akkor üdvözülsz.” Róma 10:9
 • „Aki a jót cselekszi, az Istentől van, aki a rosszat cselekszi, az nem látta Istent.” János 11b
 • „Mi azért szeretünk, mert Ő előbb szeretett minket.” János 4:19

 

Az alsó tagozaton több izgalmas játékot játszhattak a gyerekek az adott témakörrel kapcsolatban. Ilyen játék volt a tesztláda játék, a szólánc, a szájról olvasás.

De filmnézéssel, spontán beszélgetéssel, közös imádsággal és énekléssel, Jézusról szóló beszélgetéssel mélyítették el a gyerekek tudásukat a testrészekkel kapcsolatos Bibliai igeszakaszokkal kapcsolatban.

 

Imák:

Ima a lábért

Istenem, köszönöm Neked, hogy adtál nekem két lábat, amivel annyi helyre eljuthatok. Köszönöm, hogy hegyekre mászhatok, biciklizhetek, futhatok velük, ha úgy tartja kedvem.

Hadd imádkozzam azokért, akik egyáltalán nem vagy egy ideig nem tudják használni a lábaikat. Szeretném, ha az én lábaim segítségükre lehetnének, hogy eljussanak ők is oda, ahová szeretnének.

De még ennél is jobban szeretném, hogy mindig oda menjek a lábaimmal, ahová Te küldesz, Istenem.

Szeretnék mindig ott lenni, oda menni, ahol szükség van rám és a Tőled kapott szeretetemre. Ámen.

 

Ima a szemért

Köszönöm, Istenem a szemeimet, amivel láthatom azt a csodálatos világot, amit Te teremtettél.

Hálát adok Neked, hogy láthatom szemeimmel a mosolyát azoknak, akik szeretnek engem, láthatom a szivárványt, a csillagokat, a virágokat, a kedvenc állataimat.

Imádkozom azokért, akik mindezt nem láthatják. Segíts nekem, hogy tudjak a vakok és a látássérültek segítségére lenni, ha szükségük van rá.

Kérlek, Uram, hogy ajándékozz meg a hit szemeivel is, hogy igazán boldog lehessek, és tudjak beszélni a Te igédről a látóknak és a nem látóknak egyaránt. Ámen.

Ima a fülért

Mennyei Atyám, olyan jó hallani a madarak csiripelését reggelente vagy egy szép éneket a templomban, ahogyan együtt éneklem másokkal. Köszönöm, hogy adtál nekem füleket, amelyekkel a hangok sokféleségét megismerhetem.

Különösen köszönöm Neked a családom, barátaim hangját.

Imádkozom azokért, akik valami miatt nem hallhatnak semmit vagy csak nagyon keveset. De köszönöm, hogy velük együtt a Te hangodat a lelki füleinkkel meghallhatjuk.

Kérlek, hogy adj nekem nyitott füleket a testi füleim mellé, hogy meghalljam és megértsem a Te akaratodat, és tudjak Neked engedelmeskedni. Ámen.

Ima a szájért

Köszönöm azt, Uram, hogy adtál nekem szájat, amivel el tudom mondani, ami foglalkoztat, ami történt velem, ami bánt, vagy ami örömet okoz számomra. Hálás vagyok, hogy a szavaim örömöt tudnak szerezni másoknak, és nekem is boldogságot jelent, ha megdicsér valaki vagy köszönetet mond nekem. Azt is tudom már, hogy a szavaimmal másokat bántani is tudok. Segíts, hogy ne használjam rosszra a számat, és tudjak megbocsátani azoknak, akik engem bántanak szavaikkal. Sőt, segíts kérlek, hogy a számat tudjam arra használni, hogy másoknak beszéljek Rólad, és imádságban és énekben dicsérjelek Téged. Ámen.

 

Isten iránti hálával mondok köszönetet a pedagógusoknak a Bibliai történetek „magvetéséért”, ezzel is hozzájárulva tanulóink keresztyén hitmélyítéséhez, tudásuk bővítéséhez.

Csendes nap képekben