Pályaorientációs nap

 

Az Újfehértói Reformtus Általános Iskola és Óvoda már második alkalommal szervezte meg a pályaorientációs napját.

Október 11-én a pályaorientációs nap keretében a 8. osztály megtekintette Nyíregyházán, a Continental Arénában megrendezett pályaválasztási kiállítást.

Több száz gyerek vett részt ezen a napon az általános iskolásoknak megrendezett eseményen. Itt több középiskolával ismerkedhettek meg a tanulók, ez megkönnyítheti pályaválasztásukat. Tájékoztató lapokat kaptak az intézményekről, betekinthettek az iskolák életébe és a tanműhelyben folyó gyakorlati oktatásba.

Kint az udvaron tűzoltóautót és tankot tekinthettek meg, és próbálhattak ki. Szabadon mehettek különböző foglalkozásokra.

A kapott tombolával ajándékokat is nyerhettek. A rendezvény színvonalát táncos előadásokkal emelték a szervezők.

Sok új információhoz jutottak tanulóink, melyek sokat segítenek a pályaválasztásban.

A 7. osztály ugyanezen a napon üzemlátogatáson vett részt a nyíregyházi kenyérgyárban és a Sematic gyárban.

A kenyérgyárban betekinthettek a gyerekek a pékek munkájába és láthatták hogyan készülnek a nap, mint nap fogyasztott pékáruk. Lehetőségük volt benézni a -35 C fokos fagyasztóba, mivel fagyasztott és friss termékeket is készítenek a kenyérgyárban. Itt nagyon fáztak a gyerekek, de hamarosan melegük lett az óriássütőnél.

Kaptak egy kis kóstolót, egy ropogós, meleg kiflit és egy porcukros fánkot is, amit szívesen fogyasztottak el.

Köszönjük a lehetőséget, mert a tanulók pályaválasztát nagyban segítette, több gyereknek is megtetszett ez a szakma.

Ezután a Sematic gyárban láthatták tanulóink hogyan készülnek a liftek, amelyekkel az emeletes házakban, vagy plázákban közlekedünk.

Óriási zaj volt a sok géptől. Nagy odafigyelést, precizitást, türelmet igényel ez a szakma. A dolgozók többsége két vagy három műszakban dolgozik.

A pályaorientációs nap segítette a 7. és a 8. osztályosokat a pályaválasztásban, hiszen több szakmát is megismerhettek.

            Az itthon maradt osztályok a szülők nagyszerű közreműködésével különböző foglalkozásokkal ismerkedhettek meg.

            Az első osztályban az internet nyújtotta lehetőséget használták ki a tanulók. Itt egy rövid filmen megnézhették a pékek munkáját, figyelemmel kísérték hogyan lesz a búzából kenyér. A kis film mindenkinek nagyon tetszett. Ezután egy olyan film bemutatására került sor, amelyen megnézhették hogyan készült a kenyér dédszüleik idejében. Nagyon érdekesnek találták a gyerekek, nem győztek csodálkozni.

A pályaorientációs nap alkalmából a 2.a osztályban 3 szülő mutatta be a foglalkozását. Szemán Mónika, Karsai György, Karsainé Incze Gizella szülők.

Szemán Mónika, mint fodrász beszélt a hajápolásról, a haj tisztántartásáról és fontosságáról. Ezen kívül néhány fodrászkelléket is bemutatott. Majd minden gyereknek készített egy trendi frizurát.

Karsai György a gépjárművezető oktató feladatait mutatta be. Közlekedési táblák segítségével szemléltette a kreszben használatos táblákat. Megbeszélték, hogy milyen szabályokat kell betartani, ha kilépünk az úttestre. Majd bemutatta az oktató autót, a rajta lévő táblát és a gyerekek beülhettek az autóba is.

Karsainé Incze Gizella, mint hitoktató és a koraszülöttek mentora két foglalkozást is megismertetett a gyerekekkel. Közös énekléssel vezette be a hitoktatás és a keresztyén életmód fontosságát. Beszélt mentori feladatairól és különböző apró tárgyakkal szemléltette, hogy milyen pici lehet egy koraszülött gyerek. Egy kis videót is levetített, amelyet a gyerekek nagy érdeklődéssel figyeltek.

A 2. b osztályba két szülő látogatott el a pályaorientációs nap keretében.

Érdeklődve figyelték meg a gyerekek Barabás László apukát, aki az asztalos mesterség rejtelmeit mutatta be. Elhozta a munkája során használatos fúró-, és csiszológépeket, amiket szemügyre vehettek a tanulók, sőt a nem veszélyes gépeket meg is foghatták. Élőben egy munkafolyamatot is megtekinthettek. Egy marógép működési elvét figyelhették meg, amellyel készítik a szép mintázatokat a faanyagba. Felhívta a figyelmet a szakma veszélyeire is, az éles és hangos gépek szakszerű használatára. Nagyon sok tanulónak nyerte el a tetszését az asztalos mesterség.

Gulyásné Sebők Mária ápolónő anyuka is ellátogatott a 2.b osztályba. Bemutatójának központi témája a „Nem fertőzök, nem fertőződöm meg” elv volt. Felhívta a figyelmet a fertőtlenítőszerek, védőruházat fontosságára munkája során, ami azért is fontos a gyerekek számára, mert a mindennapokban is nagy hangsúlyt kell fektetni saját egészségünk megőrzésére, amelyben fontos szerepe van a megfelelő fertőtlenítőszerek, szappanok használatának. Felpróbálhatták a védőruházatot, a köpenyt, sapkát, gumikesztyűt.

            A 3. osztályban Kovácsné Tuza Piroska varrónő és Karsai Erzsébet eladónő mutatta be szakmáját.

A negyedik osztályban a pályaorientációs nap keretében három szülőt sikerült meghívni.

Barabás László apuka az épület-és bútorasztalos szakmát mutatta be. Az előadást a bútorok készítéséhez szükséges szerszámok, gépek bemutatásával tette színessé. A gyerekek megnézhették és körbeadogathatták ezeket a gépeket. Az iskola karbantartó műhelyében lehetőségük volt megnézni ezek működését is. Az előadás annyira felkeltette a gyerekek kíváncsiságát, hogy Barabás apuka jövő félévre meghívta az osztályt otthoni műhelyébe, ahol megfelelő védőfelszerelésben a gyerekek megnézhetik a bútorgyártás több szakaszát is.

Béres Barnáné Gabica nevelőszülő már tavaly nagy sikert aratott, amikor megismerkedhettek a gyerekek a tortakészítéssel. Az idén a marcipánnal való tortadíszítést csínját-bínját leshették el. Az osztály négy csoportban dolgozott. Minden csoport kapott egy-egy mesetortát, amelyeket a mese szereplőivel kellett feldíszíteniük. Volt Spongyabob torta, Focis torta, Farmos torta és legnagyobb örömükre egy Vuk mesetorta is. Az idén az „Olvassunk együtt” vetélkedőre a Vuk regényből készültek, így ez még jobban motiválta őket a készülődésre. Nagy volt a sürgés-forgás! Gyurmázták a marcipánt, dekorálták a tortákat. Miután befejezték a díszítést, boldogan fogyasztották el a finomságokat.

Végezetül Szitás István postai kézbesítő lepte meg a gyerekeket egy küldeménnyel. Elmesélte, mi történik egy levéllel, csomaggal a feladástól a kézbesítésig. Tátott szájjal hallgatták, majd kíváncsian bontották ki az osztálynak címzett csomagot, amiben édesség és szerencse-sorsjegyek voltak. A sorsjegyek kaparása nagy izgalomban telt. Sajnos nem nyertünk, de az érdekes előadások és a jó hangulat kárpótolt mindenért.

Az 5. osztályban a pályaorientációs nap keretén belül az ötödikesek megismerkedhettek több foglalkozást. Először egy szülő mutatta be a kereskedelmi ágazaton az eladói, pénztárosi, üzletvezetői szakmákat. Ezután az osztály elment egy gyárlátogatásra, ahol megnézhették a tanulók, hogyan készítik elő a termékeket, adagolják, csomagolják a gépsorokon. Nagy élmény volt a gyerekeknek, főleg, hogy mindenből kaptat egy kis kóstolót. A nap többi részében pedig különböző szakmákról rövid bemutatókat nézett meg az osztály az internet segítségével.

A 6. osztályban a pályaorientációs nap keretében beszélgettek a gyerekek a régi mesterségekről, szakmákról, majd a következő órán elképzelték, hogy milyen új kihívásokkal kell szembenézni a jövőben.

A nap folyamán minden osztály megnézte az iskolába érkező helyi tűzoltóság és rendőrség autóit. Mindenki beülhetett a kocsikba, felpróbálhatták a tűzoltó sisakot, megnézhették a rendőrök felszerelését, a tűzoltók bemutatták a fecskendőt. Minden kérdésünkre örömmel válaszoltak a rendőrök és a tűzoltók is.

Hálás szívvel köszönjük a szülőknek az ajándékokat és azt, hogy vállalták foglalkozásuk bemutatását.

Külön köszönjük a tűzoltóság és a rendőrség szakembereinek az előadást és a bemutatót.

 

Pályaorientációs nap képekben