„Kulcs a tudáshoz”

 

Iskolánk tanulói már évek óta részt vesznek az Oktatási Hivatal által támogatott „Kulcs a tudáshoz” megyei szövegértési versenyen.

A versenyt a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában szervezték 2019. május 03-án.

A szövegértési verseny célja, hogy a Nemzeti Alaptantervben megfogalmazott kulcskompetenciák közül erősítse az anyanyelvi kompetenciát, az önálló tanulást, a kezdeményezőképességet és az esztétikai tudatosságot.

A versenyszervezők elsősorban az olvasás – szövegértés fontosságára és az anyanyelvi kompetencia kulcsszerepére szeretnék a diákok figyelmét irányítani. A verseny nem titkolt célja tehát a magyar nyelv ápolása.

Az értékelési szempontok között szerepelt a feladatok pontos, utasítás szerinti megoldása, az esztétikus, olvasható írás, és a tanult helyesírási szabályok betartása.

Iskolánkból 1-3 évfolyamosok vettek részt a versenyen. A szervezők elmondása szerint a verseny olyannyira kiterjedt, hogy a megye szinte valamennyi településéről voltak jelentkezők. Közel 300 gyerek mérte össze tudását. Ezen a rangos versenyen iskolánk tanulói méltó módon képviselték intézményünket.

Az alábbi eredmények születtek.

1. évfolyam: László Balázs – 46 első osztályos induló között 19. helyezést érte el. (40 pontból 26,5 pontot szerzett)

2. évfolyam: Kerékgyártó Panna – 64 második osztályos tanulóból 8. helyezést érte el. (43 elérhető pontból 36 pontot szerzett)

                                Mikle Petra – 20. helyezést ért el 24 megszerzett ponttal.

      3. évfolyam: Derzsi Richárd – 75 versenyzőből 27. helyen végzett (45 pontból 28-at szerzett)

Gratulálunk a versenyzőknek.

Felkészítő nevelők: Velkesziné Kézi Valéria, Jakab Józsefné, Baracsiné Lakatos Margit