Kárpát-medencei Református Tanévnyitó ünnepély

 

A Kárpát-medencében működő református intézmények országos tanévnyitójára 2018. szeptember 1-én, Székesfehérváron a református templomban került sor. Intézményünket a fenntartó képviseletében Nagytiszteletű Baracsi István református lelkipásztor, az intézmény részéről Habdák Szilvia és Váradi Sándorné képviselte.

Az ünnepélyes tanévnyitó a zászlóvivő tanulók, az egyházi vezetők és a protokollvendégek templomi bevonulásával kezdődött, majd a Himnuszt énekeltük el.

Az ünnepi Istentiszteleten Steinbach József a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke szolgált igehirdetéssel a 25. Zsoltár 1 - 6. verse alapján.

 

1Dávidé. URam, hozzád emelkedem lélekben!

2Benned bízom, Istenem, ne szégyenüljek meg, ne nevessenek ki ellenségeim!

3Senki se szégyenüljön meg, aki benned reménykedik, azok szégyenüljenek meg, akik ok nélkül elpártolnak tőled!

4Utaidat, URam, ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg engem!

5Vezess hűségesen, és taníts engem, mert te vagy szabadító Istenem, mindig benned reménykedem.

6Gondolj, URam, irgalmadra és kegyelmedre, melyek öröktől fogva vannak.

 

Az Istentisztelet után a 20. nevelési évét nyitó Olajfa Református Óvoda nagycsoportosainak műsorát tekintettük meg.

A vendégeket Dr. Huszár Pál főgondnok, a Zsinat világi elnöke köszöntötte tanévnyitó ünnepi beszédében.

De köszöntések hangzottak el Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkártól valamint Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármesterétől.

Majd a Makkai Sándor díj átadására került sor, amit minden évben három pedagógus kap meg, akik a református - nevelésben kimagasló munkát végeztek.

A díjátadás után a 2018/2019-es tanévben induló református intézményeket köszöntötték. Egyházmegyénkben Mátészalkán és Ibrányban kezdte meg működését református általános iskola.

A Pianínó és Hangszercsere Program keretében több református intézmény is kapott hangszereket, aminek a jelképes átadása megtörtént. A mi intézményünk egy későbbi hangszercsere programba került be.

Ezután a Református Pedagógiai Intézet bázisiskola címét adta át Dr. Szontágh Pál a Református Pedagógiai Intézet igazgatója.

A tanévzáró a zászlók kivonulásával ért véget. Felemelő érzés volt részt venni a református tanévnyitón.