Húsvétváró hét

 

A húsvét a keresztyénség legnagyobb ünnepe. Hisszük, hogy Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Ezen kívül a húsvét a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is.

Húsvét, az azt megelőző időszak, vagyis a negyvennapos nagyböjt lezárulását jelzi.

A Húsvétvasárnapi Istentiszteleten Úrvacsorán vehetünk részt, ahol a kenyér Jézus Krisztus megtöretett testét, a bor a kiontatott vérét jelképezi.

Számos népszokás kapcsolódik a húsvéthoz, például a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel, mint kölnivízzel való locsolás maradt fenn napjainkig. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt.

A lányok, a saját kezük által díszített tojásokat azoknak a fiúknak adták, akik a legszebben szavalták el locsolóversüket.

 

Az idei tanévben ismét megrendezésre került iskolánkban a Húsvétváró-hét. Április 9-től április 11-ig húsvéti vásárral indítottuk a programjainkat. Itt megtalálhatóak voltak a tavaszi, húsvéti jellegű díszek, ételek, italok, sütemények.

Április 15-én rendeztük meg a locsolóversmondó versenyt, ahol szebbnél szebb versekkel kápráztatták el az alsós fiúk a zsűri tagjait. Az értékelés két kategóriában történt: eredményes szereplés és kiemelkedő versmondás kategóriákban.

Az alábbi eredmények születtek:

Kiemelkedő versmondók:1. osztályból: Csobán Viktor, Kukucska István

2.a osztályból: Hevesi Bence, Váradi János, Gulyás Nándor, Csobán János

2.b osztályból: Ilosvai András, Barabás László, Kálmánchey Gábor

3. osztályból: Derzsi Vilmos

4. osztályból: Törő Sándor, Cserkuti Ádám

 

Eredményes szavalók: 1. osztályból: Kovács Sándor, Kiss József

2.a osztályból: Káté Adrián, Kanalas József, Káté Attila

2.b osztályból: Dupai Ákos, Nagy János, Balogh István, Derzsi Richárd

3. osztályból: Csonka Béla, Petrus János, Kovács István

Gratulálunk a versenyzőknek!

 

Április 17-én iskolánk alsós diákjai tojáskereső versenyen vehettek részt, ahol a gondosan elrejtett tojásokat jutalom ellenében kellett megtalálni.

Április 16-án került sor a nyuszi-váltóversenyre. Öt csapat mérte össze tudását, ügyességét. Nagyon lelkesen és aktívan versenyeztek a vegyes korosztályú csapatok. Minden versenyző megkapta a kiérdemelt ajándékát.

A húsvétváró - hét záró eseménye a képeslaptervező –verseny eredményhirdetése volt. Osztályonként a legszebb alkotást jutalmaztuk:

1. osztály: Cserkuti Zsanett

2. a osztály: Salánki Lili

2.b osztály: Mikle Petra

3. osztály: Papp Renáta

4. osztály: Kukucska Andrea

A csodaszép művek különböző technikával készülve hirdették a húsvét lényegét:

JÉZUS FELTÁMADT.

 

Húsvétváró hét képekben