Föld napi megemlékezés

2019. április 22.

 

Hagyományainkhoz híven idén is megtartottuk a Föld napi megemlékezésünket.

Napjainkban, amikor a globális felmelegedés hatásai egyre erőteljesebben jelentkeznek, mit is tehetünk mi, általános iskolában tanulók és dolgozók.

Talán nem is gondolunk arra, hogy a jéghegyek olvadásához, az egyre intenzívebben pusztító hurrikánokhoz, a jeges medvéket fenyegető kihaláshoz mi is hozzájárulunk.

Lehet, hogy nem olyan mértékben károsítjuk a természetet, mint a gyáróriások, amelyek tonna számra bocsátják ki a káros anyagokat a levegőbe. De oda kell figyelnünk a háztartásra, a közlekedésre.

Gondoljuk végig, hogy feltétlenül autóval kell-e a közeli iskolába járnunk, vagy mehetünk esetleg gyalog vagy kerékpárral.

Ügyeljünk az áramhasználatra is. Ha nem tartózkodunk egy helyiségben, feltétlenül kapcsoljuk le a villanyt. Az sem mindegy, hogy milyen izzót használunk.

Bevásárláskor is törekedjünk a természetkárosító nejlonok használata helyett a papírzacskók használatára.

De azzal is hozzá tudunk járulni környezetünk védelméhez, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Erre lehetőségünk van intézményünkben a száraz elem gyűjtésével, vagy akár településünkön a PET palackok szelektív gyűjtésével.

A fák kivágása helyett ültessünk minél több növényt, ami az oxigén kibocsátást segíti elő.

Iskolásaink is így tettek. Tantermi beszélgetés és egy rövid videó film megnézése során első lépésként megbeszéltük mit is „ünneplünk” ezen a napon és miért van erre szükség.

Ez után szorgos kezek lepték el iskolánk udvarát, hogy szebbé varázsolják. Előkerültek a kerti szerszámok, és mindenki elfoglalta a maga kis „földrészét”. Virágládáink megteltek szebbnél-szebb virágokkal, az udvar bizonyos részein pedig virághagymát, virágmagvakat szórtak a gyerekek. Fa ültetésre is volt lehetőség. A gyerekek lelkesen és felelősségteljesen végezték dolgukat, bízva benne hogy munkájuknak eredménye is lesz.

Miután végeztünk az iskolaudvar parkosításával, megbeszéltük, hogy ne csak ezen az egy napon óvjuk környezetünket, hanem életünk minden napján, hisz ez a mi földünk, lakhelyünk, amiért felelősek vagyunk!

Tartsuk mindig szem előtt egy bölcs indián mondását, miszerint:

 

„A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

 

Föld napi megemlékezés képekben