Rendkívüli történelem óra gyerekszemmel

 

            Az Újfehértói Református Általános Iskola és Óvodába 2018. május 9-én rendkívüli történelemóra zajlott az 5. osztályban. Az óra témája: A honfoglaló magyarok mindennapjai, eszközei. A gyerekek sok ismerettel gazdagodtak, közvetlen kapcsolatba kerülhettek olyan tárgyakkal, Balogh Miklósnak-a Keleti Gyepü íjászszövetség egyik vezetőségi tagjának –köszönhetően, amilyeneket őseink használtak.

„Megjött Miklós bácsi, tetőtől talpig ősi magyar öltözetben. A ruha szép díszes volt. Amit hozott magával: íj, tarsoly, süveg, kard, fokos, kürt, íjtartó, tegez, fegyveröv. A karddal kezdte a bemutatót. Elmondott róla mindent, amit kellett. Folytatásnak következett a fokos. Elmondta, hogy tudtak vele fát vágni, ellenséget ölni, vadállatokra vadászni.

Következőnek a süveget vettük szemügyre. Azt tudtuk meg, hogy bőrből készült és csak a vezéré volt lófarokkal díszítve. Aztán jött a fegyveröv. Arról azt tudtuk meg, hogy minden törzsnek a maga címere volt ráverve és csak a vezérnek volt teljesen aranyból kiverve.

 Következett a kürt. Elmesélte a mindenki által jól ismert Lehel kürtjének a mondáját, meg hogy a szarvasmarha tülkéből készítették.

A soron következő az íjtartó volt. Kinézetre nagyon nagy volt, a kezünk nem ért el a végéig. Bőrből készült. Következett a tegez. Megtudtuk, hogy abban tartották az őseink a nyilaikat, ez is bőrből készült a többi tárolóeszközhöz hasonlóan.

Eljött a mindenki által várt íj, és a hozzátartozó nyilak. Bemutatta az ősi magyar harcászati és vadászíjakat. Meg még bemutatta a 2 db gyakorló íjat is. A nyilakról elmondta, hogy 3 fajta toll van, az egyik a vezértoll, aminek mindig oldalra kell néznie. Mindenki megdöbbent, amikor megfogott egy nyilat és felhúzta az íjat. Amikor elengedte egy szempillantás alatt a 10 cm vastag kartonköteget átütötte úgy, hogy nem húzta fel teljesen.

Zárásnak jött a tarsoly. Arról annyit kell tudni, hogy a tűzgyújtáshoz szükséges eszközök voltak benne.

Ennyi lett volna a történelmi óra, nekem személy szerint nagyon tetszett.”

Kerékgyártó Tamás

Rendkívüli történelem óra gyerekszemmel képekben