Reformáció napi versenyek

 

A reformáció 500 éves évfordulója alkalmából alsó és felső tagozaton versenyt szerveztünk. Az alsó tagozaton október 25-én, a felső tagozaton október 26-án zajlottak a versenyek.

Az alsó tagozaton öt vegyes csoport indult, a felső tagozaton pedig minden osztály négyfős csapattal képviseltette magát. A verseny jó hangulatban, nagy izgalommal zajlott.

A felső tagozaton már az előzetes feladat megvalósítása során is ügyesen dolgoztak együtt a gyerekek. A makett készítés során választhattak, hogy mit jelenítenek meg: Luther kitűzi 95 pontból álló tételeit a Wittenbergi templom kapujára vagy Kálvin lefordítja magyarra a Bibliát. A makettek olyan jól sikerültek, hogy kiállításra kerültek a történelem terem előtti folyosón.

A verseny során keresztrejtvény és totó keretében adhatták számot felkészültségükről az adott témában. Sokrétűségüket bizonyíthatták térképismeret, zsoltáréneklés keretében. Szebbnél szebb zsoltárok és dicséretek csendültek fel a teremben. Majd a reformáció nagy alakjait kellett mozaikokból kirakni, felismerni, megnevezni. A titkosírás megfejtése nem okozott gondot számukra, melyből megismerhették Károlyi fohászát munkájával kapcsolatosan. A legnagyobb fejtörést a „Ki vagyok én?” játék okozta. Nem volt egyszerű már az első meghatározásból kitalálni, kiről is van szó. De minden egyes személyt felismertek az ötödik meghatározásra.

A gyerekek lelkesen, izgatottan fogtak hozzá a feladatlapok kitöltéséhez. Minden csapattag aktívan dolgozott, végig fegyelmezettek voltak, igazi csapatmunkában dolgoztak. Az egész tanteremben szinte izzott a levegő, mindenki tudása legjavát igyekezett adni.

Az alsó tagozaton minden csoport olyan csapatnevet választott, aki kapcsolatban volt a reformációval. Így a következő csapatok versenyeztek: Méliusz-Juhász Péter, Luther Márton, Huszár Gál, Károlyi Gáspár, Kálvin János. A verseny során nyolc feladat várta a gyerekeket. Volt csatakiáltás, rajverseny, zsoltár és dicséreténeklés, TOTO, versfelismerés. Az utolsó feladatban a „Debrecen, a reformáció városa” című filmet nézték meg a gyerekek, amihez kérdések kapcsolódtak.

A csapatok szinte mindegyike nagy ismerettel rendelkezett a feladott témakörökben, érződött a feladatlapok javítása közben hogy komolyan vették ezt a versenyt. Az eredmények magukért beszéltek, a csapatok magas pontszámokat elérve zárták a versenyt. Senki nem ment haza üres kézzel.

Eredmény az alsó tagozaton:

  1. helyezett: Kálvin János csapat 168 pont
  2. helyezett: Károlyi Gáspár csapat 162,5 pont
  3. helyezett: Huszár Gál csapat 156,5 pont
  4. helyezett: Luther Márton csapat 153 pont
  5. helyezett: Méliusz-Juhász Péter 135 pont

 

Eredmény a felső tagozaton:

  1. helyezett: 8. osztály: Baracsi Áron, Baracsi István, Horváth Csaba, Szücs Mihály
  2. helyezett: 6. osztály: Kanalas Barbara, Karsai Janka, Maros Adél, Vékony Krisztina
  3. helyezett: 7. osztály: Fehértói Ádám, Fehértói Dorina, Karikó István, Titkó Edina
  4. helyezett: 5. osztály: Horváth Alexandra, Klokk Tímea, Papp Barbara, Soltész Mónika
  5. helyezett: 5. osztály: Kerékgyártó Tamás, Király Fruzsina, Mocsár Olivér, Vezendi Kitti

 

Gratulálunk minden csapatnak és a szervező nevelőknek, Baracsiné Lakatos Margit és Habdák Szilvia tanár néniknek.

 

Reformáció napi versenyek képekben