Mi leszek, ha nagy leszek?

Pályaorientációs nap képekben

 

Az Újfehértói Reformtus Általános Iskola és Óvoda pályaorientációs napot tartott október 12-én.

A pályaorientációs nap keretében a 8. osztály megtekintette Nyíregyházán, a Continental Arénában megrendezett pályaválasztási kiállítást. A tanulók tájékoztatást kaptak a választható középiskolákról, a különböző képzésekről, tagozatokról.

Kiadványok és szórólapok is segítették a tájékozódást, bepillantást nyertek az iskolák életébe, a tanműhelyekben folyó gyakorlati képzésekbe.

A 7. osztály ugyanezen a napon üzemlátogatáson vett részt a nyíregyházi kenyérgyárban és a konzervgyárban.

A kenyérgyárban a kenyér készítésének folyamatát kísérhették végig a gyerekek, az alapanyagok adagolásától kezdve a sütésig. Ez a folyamat már nagyrészt automatizált, a pékek szinte csak ellenőrzik a gépek munkáját. Ezután a hetedikesek megnézték, hogyan készülnek a péksütemények és a fagyasztott tészták. Nagyobbrészt itt is gépek dolgoznak, de a túróstáska hajtogatását a dolgozók kézi munkával végzik. Az üzemlátogatás végén frissen sült vaníliás fánkkal kínálták meg a tanulókat, ami mindenkinek nagyon ízlett.

A konzervgyárban a csemegekukorica feldolgozását követhették nyomon a tanulók. A folyamat itt is gépsorokon zajlik, a kukorica fosztásától egészen a konzervdoboz lezárásáig. A dolgozók a gépek munkáját ellenőrzik, a hibátlan működést felügyelik és a folyamat végén a minőséget ellenőrzik. Itt is kóstolóval kínálták a tanulókat, csemegekukoricát és a gyárban készült lekvárokat lehetett megízlelni.

            Az itthon maradt osztályok a szülők nagyszerű közreműködésével különböző foglalkozásokkal ismerkedhettek meg.

Az 1.a osztályban a pályaorientációs napra egyetlen szülőt sikerült meghívnunk, aki a fodrász szakmáról tartott volna előadást.

Előző nap viszont megkapta azt az állást, amire pályázott, így munkába kellett állnia, és nem tudott eljönni hozzánk.

Mi sem bizonyítja jobban tantestületünk összetartását, egymás iránti segítőkészségét, mint az, hogy mégis sikerült négy szakma főbb jellemzőiről hallanunk a többi osztály jóvoltából.

Az elsősök nagy izgalommal várták ezt a napot, hiszen mindamellett, hogy új foglalkozásokat ismerhettek meg közelebbről is, a saját szüleik által hallhatták mindezt.

Az 1.a és 1.b osztályok elsőként a tűzoltók munkájával ismerkedhettek meg.

Majd Derzsi Vilmos apukát fogadtuk szeretettel, aki a Michelin cég munkatársa. Elmesélte, hogy 11 éves kora óta szereti a gumik javítását, gyártását, s nagy álma vált valóra, amikor a cég dolgozójaként autógumik gyártásában segédkezhetett. Bemutatta a gumigyártás sokrétű technikáját, s azt is, hogy miért érdemes ebben a szakmában elhelyezkedni.

Ezután Váradi József, rendőr mutatta be munkáját. Igen tanulságos dolgok hangzottak el a közlekedésről, annak veszélyeiről, illetve arról is, hogy milyen következményekkel járhat az iskolában való helytelen viselkedés, lopás.

Váradiné Kocsis Brigitta fodrászként jelent meg szakmai napunkon. Beszélgetett a gyerekekkel a helyes hajápolásról, a tetű kiirtásának módjáról.

A fodrászkodást követően ismét egy lelkes apuka beszélt a foglalkozásáról, ő Dupai Ferenc volt. A debreceni nyomda dolgozójaként interaktív táblán keresztül mutatta be a papírkészítés lépéseit.

Iskolánk tanítója, Váradiné Pál Lívia is tartott egy kiselőadást a Frühwald Kft-ről, hiszen férje a cég munkatársa. Bemutatásra került, hogy hogyan készülnek a térburkoló kövek ezen a telephelyen.

A nap végén Gulyásné Sebők Mária ápoló mesélt izgalmas munkájáról. A kórházi lázlaptól kezdve egészen az infúzióig minden lényeges dologról, s a gyerekek nagy meglepetésére még ajándék maszkot és gumikesztyűt is hazavihettek a tanulók.

Valamennyi szülő alaposan felkészült volt, nagy élvezettel beszéltek munkájukról.

A kicsik fegyelmezetten, érdeklődéssel hallgatták a szülőket és nagyon örültek az ajándékoknak az előadások végén.

A 2. osztályosok többsége arra a kérdésre, hogy „Mi leszel, ha nagy leszel?” még elég bizonytalanul válaszolt csütörtök reggel, ami valljuk be nem meglepő! A napi programsorozat végére azonban több elgondolás is elhangzott, mint pl. talán rendőr, talán fodrász, talán eladó. Ha nem is biztos válaszok ezek még, mindenképp adott ez a nap valami irányt, elképzelést a napi kérdésünkre vonatkozólag. Mit bizonyít ez? Azt, hogy egy igazán tartalmas, érdekes, hasznos, örömökben gazdag emlékezetes napnak voltunk részesei.

A Michelin gumiabroncsgyár dolgozója, Derzsi Vilmos bevezetett minket a gumiabroncsgyártás rejtelmeibe. A BMW autók sebességváltójának gyártásáról is érdekes dolgokat hallhattunk Csonka Béláné Marika nénitől.

Váradi József rendőr bácsinak elég volt csak belépnie a tanterembe, máris rend és fegyelem lett. Tőle nagyon sok hasznos információt is megtudhattunk, felvilágosítást adott pl. a helyes kerékpározás szabályairól, megerősítette az iskolai szabályok betartásának fontosságát. A munkaeszközeinek bemutatása egyenesen elkápráztatta a gyerekeket.

A kereskedelem világába is elutaztunk gondolatban. Árva Györgyné Tünde nénitől megtudtuk mennyi mindent csinál egy bolti eladó.

Ezután egy fodrászüzletbe ülhettünk be, csak most a másik oldalról szemléltük a dolgokat. Váradiné Kocsis Brigi néni hozzánk is ellátogatott. Előkerült a babafej, fodrászati eszközökkel. Tanulnivaló itt is volt, felvilágosítást kaptunk a rendszeres hajápolás fontosságáról.

Közelebb áll a gyerekekhez az óvónők világa. Istenesné Magdus Erika óvó nénivel felelevenítették a gyerekek mit is csináltak együtt az óvodában, azaz milyen feladatai vannak egy óvónőnek.

Nagyon izgalmas és látványos volt az orvosi asszisztens, Inczéné Bányai Etelka néni munkájának megismerése. Bemutatta a naponta használt orvosi eszközöket, és egy infúziót is „bekötött”.

Elmondta, hogy az emberek segítésében, gyógyításában való részvétel elhivatottságot igényel, csak tiszta szívvel és lélekkel teljes elkötelezettséggel lehet ezt a munkát végezni. Ugyanakkor azt is bevallotta, hogy olykor –olykor, mint minden szakmában, beleütközünk nehézségekbe, feladatokba, amiknek az elvégzését lehetetlennek tartjuk. Ekkor hívjuk segítségül a mi legnagyobb segítőnket imádságban, aki meghallgat, megsegít minket.

Ezért a nagyszerű napért mi is hálát adunk a jó Istennek. Továbbá megköszönjük, hogy adott közénk olyan embereket, akiket ilyen talentumokkal áldott meg az Isten, és lehetőségük van rá, hogy ezeket megosszák velünk.

Bár a harmadikosoktól még távol áll a pályaorientáció, a gyerekek nagyon lelkesen vallottak a pályaválasztással kapcsolatos elképzeléseikről az elkészített rajzaik által. Bátor és vállalkozó kedvű szülők bevonásával érdekes szakmákba, foglalkozásokba tekinthettünk be.

Sebők Viktória nagypapája Aranyos Imre, a helyi tűzoltóság parancsnoka. Neki köszönhetjük, hogy nemcsak a harmadikosok, de valamennyi alsó tagozatos tanuló közelről megtekinthette a sportpályára érkező tűzoltót. A gyerekek rövid előadást hallhattak arról, hogy bevetés közben mi egy tűzoltó feladata. Átismételtük, hogy nekünk mi a feladatunk abban az esetben, ha tüzet észlelünk. Lehetőséget kaptunk arra is, hogy a tűzoltó autóba beszállva közelről is megismerjük a különböző oltáshoz szükséges felszereléseket is.

Dupai Balázs édesapja Dupai Ferenc egy debreceni nyomdában dolgozik. Ezen a napon ő is eljött, hogy meséljen nekünk az ott folyó munkáról. Interaktív módon mutatta be, hogyan történik a mesekönyvek, tankönyvek nyomtatása, fűzése. Az ajándékba hozott füzeteken keresztül megfigyelhettük a ragasztással, illetve a kapcsozással történő fűzési technikákat is.

A nap talán legkedvesebb eseményét Béres Barnáné Gabica szülőnek köszönhetjük. Ő a nevelőszülői feladatokon túl torták, sütemények készítésével foglalkozik. Beszámolója élményein alapuló, a gyerekek számára könnyen megérthető volt. Az interaktív táblán kivetítette az általa elkészített érdekes formájú és díszítésű tortákat. Miután kellően felcsigázta az érdeklődésünket, elővette a számunkra készített süteményeit. Még mielőtt elfogyasztottuk volna, feladatot is kaptunk, ugyanis fel kellett díszítenünk azokat. Az osztály boldogan vett részt a sütemény dekorálásában, még inkább annak elfogyasztásában.

Mozgalmasan telt el a nap, a gyerekek nagyon élvezték minden pillanatát. Hálásan köszönjük a három szülő segítségét, támogató részvételét és az ajándékokat is.

A negyedik osztályban ezen a napon egy szülő segítségével megismerhettük a kereskedelmi eladó munka rejtelmeit. A gyerekek örömmel hallgatták a beszámolót, majd kérdéseket tehettek fel. A beszámolóból nem csak megismertük az élelmiszer eladó feladatait, hanem a szakma nehézségeiről is beszélt a szülő. A tanulás fontossága itt is előtérbe került, mennyire fontos, hogy szakmája legyen minden embernek.

Mivel a többi vendég sajnos nem tudott eljönni, a tűzoltók bemutatóját élvezhettük, megismerkedhettünk a tűzoltás lépéseivel, a használt eszközökkel.

Néhány dolgot ki is próbálhattak a gyerekek. Ezt követően a cukrász munkájáról beszélgettünk, a sütemények készítéséről. Ezután a gyakorlatban hasznosítottuk az ismereteket, ugyanis közösen készítettük kókuszgolyót, amit el is fogyasztottunk örömmel.

Mindenki számára hasznos és tartalmas volt ez a délelőtt.

Az 5. osztályban általános tájékoztatás hangzott el a továbbtanulási lehetőségekről. Majd kötetlen beszélgetés következett a középiskolákról, a követelményekről, a felsőfokú tanulmányokról.

Szülői előadások is elhangzottak, így Árva György – bádogos, Csonka Attiláné- szabó- varró, Németh Róbert – rendőr zászlós mutatta be foglalkozását.

A szülők elmondták milyen iskolákat végeztek, hol tanulták meg a szakmát, beszéltek mindennapi munkájukat.

A program további részében játékos vetélkedőt szerveztünk a régi idők mesterségeiről, majd beszélgettünk a jövő foglalkozásairól.

A 6. osztályban több szülő is megismertette mindennapi tevékenységét.

Többek között Váradiné Kocsis Brigitta ismertette meg a gyerekeket a fodrász szakma rejtelmeivel. Tájékoztatta a gyerekeket az előzetes tanulmányokról, bemutatta az eszközöket, és a hajdiagnosztika lényegét.

Váradi József rendőr felügyeletével a gyerekek kipróbálhatták a gumibotot és a bilincset, majd tájékoztatást adott a gyalogosokra, kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokról.

Karsainé Incze Gizella pedagógus tájékoztatást adott a tanári pálya előnyeiről, hátrányairól és szépségeiről.

Karsai György gépjárműoktató a jogosítvány megszerzéséről adott tájékoztatást, majd a szakma előnyeit, nehézségeit ecsetelte.

Vékony Krisztina dajka és Istenesné Magdus Erika óvónő a gyermeknevelés hivatásának szépségeiről és nehézségeiről beszéltek, majd az őszi dekoráció készítésének bemutatása következett.

Pályaorientációs napunkat a következő szülők segítették foglalkozásuk bemutatásával:

Aranyos Imre, Árva György, Árva Györgyné, Béres Zoltánné, Csonka Attiláné, Csonka Béláné, Derzsi Vilmos, Dupai Ferenc, Gulyásné Sebők Mária, Inczéné Bányai Etelka, Istenesné Magdus Erika, Karsai György, Karsainé Incze Gizella, Németh Róbert, Taskóné Szabó Krisztina, Váradiné Kocsis Brigitta, Váradi József, Váradiné Pál Lívia, Vékony Krisztina.

Hálás szívvel mondunk köszönetet a szülőknek a pályaorientációs napunk lebonyolításában nyújtott segítségükért. Köszönjük, hogy vállalták foglalkozásuk, hivatásuk bemutatását, ezzel is segítve a gyerekeket abban, hogy különböző szakmákat ismerjenek meg.