Kirándulás a Sóstói Múzeumfaluba

 

2015. május 21-én 46 kisdiák és 4 tanító néni indult kirándulni az Újfehértói Református Általános Iskolából. Úti céljuk a Sóstói Múzeumfalu volt.

Érkezéskor a gyerekek a parkoló melletti játszóteret vették birtokukba. Nem hétköznapi játszótér volt, mert a „játékok” kondigépek voltak. A gyerkőcök nagy kedvvel próbálták ki mindent, és volt nagy nevetés, amikor egy-egy kis lurkót a tanító néni segített ki az emelésekben.

Rövid séta után érkezett meg a csoport a Múzeumfaluba, ahol kedvesen fogadtak minket. Először az 1. majd a 2. osztályosok vettek részt egy foglalkozáson, a kézműves udvarban. A munka megkezdése előtt a foglalkozás-vezető megismertette a gyerekekkel a paraszti lakóházat és a hozzá tartozó gazdasági épületeket. Ilyen volt például a csűr és a kas. Ezután következett a bőrözés. Kitértek arra, hogy az egyes állatok bőréből mi mindent készítettek egykor és ma. A karkötő elkészítése nagyon tetszett a gyerekeknek. Egy kis fakockára helyezték a bőrcsíkot, majd kiválasztották a nekik tetsző mintát és kalapács segítségével kilyukasztották a bőrt.  A foglalkozás után körbesétáltuk az egész falut: lakóházakat, gémes kutat és galambdúcot csodálhattak meg a gyerekek. Sétánk végén egy kis vásárlás és jégkrémezés következett. A meleg és a , gyerekek szerint sok, séta kellőképpen elfárasztotta a társaságot.

A nap zárásaként és pihenésképpen ellátogattunk a moziba, ahol a Sam, kismadár nagy kalandja című rajzfilmet láttuk 3D-ben. Hatalmas élmény volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Eső nélkül, épségben, jókedvűen és feltöltődve érkeztünk haza.

Kirándulás a Sóstói Múzeumfaluba képekben