Játssz úgy, mint eleink – népi játszótér kicsiknek, nagyoknak”

 

Október 10-én a Körkép Kulturális Egyesület szervezésében a „Játssz úgy, mint eleink – népi játszótér kicsiknek, nagyoknak” című rendezvényen vettek részt iskolánk kicsinyei és nagyjai.

Az egész napos program délutáni részébe tudtunk bekapcsolódni, ahol fakanál- és síkbábokat készítettek a gyerekek Jakab Józsefné és Váradiné Pál Lívia vezetésével. A süni, katicabogár, mókus és varjú bábokat meg is szólaltatták a gyerekek.

Ezt követően részt vettünk egy interaktív bábelőadáson, ahol Écsi Gyöngyi bábművész „Az élet és a halál vize” című darabot mutatta be változatos technikákkal. Az előadást 70 gyerek tekinthette meg.

Écsi Gyöngyi bábelőadása nem a megszokott módon zajlott. Valóban ott érezhettük magunkat a király udvarában, vagy az erdő sűrűjében, esetleg a boszorkányok tanyáján. Hiszen mi magunk is, a gyerekek is, aktív szereplői voltunk a darabnak.

Végig hangszeres zene kísérte az előadást. Nem kazettáról, vagy CD-ről ám, hanem népi hangszerek sorát hallhattuk és csodálhattuk meg. Volt ott citera, kecskeduda, síp, furulya, tekerő, cimbalom.

A darab szereplőit a gyerekek testesítették meg, többek között a királylányt, tündéreket, királyfit, de még a rút boszorkányokat is. A szereplő gyerekek jelmezeket, kiegészítőket kaptak, különböző mozgásformákat tanultak, egyesek még szöveget is mondtak.    Dekoráció és háttéreszközök is színesítették az előadást. A nézők is szereplői voltak az előadásnak. Utánzó mozdulatok és szövegek ismétlésével, ők is be lettek vonva.

A jó hangulat végig érezhető volt, és az előadás végén mindenki „ihatott az élet vizéből”. Az előadás egyik célja a szórakoztatáson kívül a népmesék világába való elvarázsolás és a népmesék szeretetére nevelés. Ez ennél nagyszerűbben nem valósulhatott volna meg.

És itt még nem ért véget a délután. Az udvaron népi játékokat próbálhattak ki a gyerekek. Volt ott kosárüléses körhinta, kocsi húzás, gólyaláb, különböző ügyességi eszközök. Ezek többsége fából készült és egyszerűségük ellenére óriási, maradandó élményt nyújtottak a gyerekeknek.

Voltak kevésbé mozgalmas, de annál inkább kézügyességet igénylő, figyelmet, észt megmozgató játékok is pl malom, horgászat, csirke tálba dobása ütővel. Ilyen játékokkal, ilyen formában még nem találkoztak a gyerekek, de már távozáskor arról beszéltek, vajon mikor játszhatnak velük újra. Vidám, kellemes, élményekben gazdag délutánt töltöttünk együtt.

A bábelőadás után meghívást kapott iskolánk Dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató, muzeológus előadására. Az előadás a „Népi játékok az oktatásban” címet viselte.

Köszönjük a Körkép Kulturális Egyesület vezetőjének a meghívást.

 

Játssz úgy, mint eleink – népi játszótér kicsiknek, nagyoknak” - képekben