Ma már csak SZÉP emlék – Erzsébet tábori élményeink

 

Az Újfehértói Református Általános Iskola 20 diákja 2 pedagógus kíséretében 2015. július 19-24. között az Erzsébet Tábor program keretében Zánkán táborozott.        Kíváncsisággal és izgalommal telve vágtunk neki vasárnap hajnalban autóbusszal a hosszú útnak. Utazásunk jó hangulatban telt, a Balaton partját megpillantva pedig csak fokozódott.

Érkezéskor átvehettük a vendégváró ajándékokat –baseball sapkát, hátizsákot – melyek egész héten hasznos útitársaink voltak-, majd beköltöztünk szálláshelyeinkre. Pihenésre nem volt időnk, kézműves foglalkozás volt első úti célunk a táboron belül, majd egy rövid séta keretében bepillantást nyertünk a táborlakók életébe.

A mi csapatunk az Erdő-mező világa tematikus csoporthoz tartozott és a mindennapok bebizonyították, hogy ez nagyon jó döntés volt részünkről. Unatkozásra nem volt időnk, hisz minden délelőtt érdekes programok vártak ránk.

Bejártuk a Tihanyi-félsziget egy részét, voltunk a Levendula-házban, kis biológusoknak érezhettük magunkat, mikor mikroszkóppal megvizsgáltuk a fa gyökerét, légy lábát, a Balaton vizét, kullancsot, stb. Előadást hallhattunk a Budapesti Állatkert egyik gondozójától a makik életéről, információs táblát barkácsoltunk az erdő egyik túra ösvényére.

Ezen az ösvényen több élményben is volt részünk. A gyerekek számára az egyik legemlékezetesebb nap volt, mikor éjfélkor itt bizonyíthattuk bátorságunkat. Ez volt a bátorságpróba, mely során 10 gyerek 1 felnőtt és egy elemlámpa kíséretében haladt végig az ösvényen, miközben a szervezők különböző módon ijesztgettek bennünket. A próbát kiálltuk ugyan, még ha a bátorságunk olykor-olykor el is hagyott bennünket.

A másik élmény ezen a területen egy délutáni tudáspróba. A hét során hallott ismeretekről ugyanis számot is adtunk egy erdei vetélkedő keretében. Ez az utunk sikeresebb volt, kellemesebb élményekkel zárult.

A másik legnagyobb élmény a gyerekek számára a Balatonban való fürdés. Sokan először élvezhették a rekkenő hőségben a magyar tengerben való lubickolást. A Jó Istennek hála, erre minden nap délutánján volt lehetőségünk.

Esténként sem maradtunk program nélkül, a tábor területén két nagy sátor is volt, ahol szeretettel várták a táborozókat. A programok között szerepelt koncert, színházi előadás, filmvetítés, táncház. Lehetőség volt pingpongozásra, játékeszközök kölcsönzésére is.

Naponta ötször étkeztünk, változatos, finom, bőséges ellátásban részesültünk. Segítőink, vezetőink nagyon barátságosak, gyermekközpontúak voltak, a gyerekek csüngtek szavaikon. Napjaink vidám hangulatban teltek, rengeteget nevettünk és nagyon sok érdekes dolgot tanultunk.

Azt gondolom, ezek után nem nehéz elhinni, hogy egyik szemünk sírt a másik nevetett, mikor eljött a táborzáró este. Csakúgy, mint a tábornyitón, ismét összegyűlt a közel 2000 gyermek, a kísérők, segítők, szervezők a tábor fő terén és egy fergeteges hangulatú táncest keretében elbúcsúztunk egymástól. Felhangzott az Erzsébet tábor dala és a zászlókat leengedték. Ez jelezte, hogy számunkra az izgalmas kaland véget ért.

Útban hazafelé még sétáltunk kicsit Tihanyban, megtekintettük az apátságot és még egyszer megcsodáltuk a Balaton gyönyörű panorámáját.

Szívünkben jó érzéssel, hálaadással telve, a tábordalt énekelve szálltunk le megérkezésünkkor az autóbuszról.

Kellemes, életre szóló élményekkel gazdagodtunk. Reméljük lesz még lehetőségünk visszatérni, illetve kívánjuk többi iskolatársunknak, legyen részük ebben az élményben.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani iskolánk igazgatónőjének, hogy támogatta utazásunkat így a gyermekeknek teljesen ingyenes volt a tábor. Jutalom, melyet hálás szívvel köszönünk.

 

Takács Valéria

tanító

 

            Köszönetet mondok Tóth Attila kollégámnak az Erzsébet tábori pályázatban való sikeres szereplésért, valamint a két kísérő pedagógusnak, Takács Valéria és Tóth Attila tanároknak a felelősségteljes munkájukért.

 

Váradi Sándorné

intézményvezető

Erzsébet tábori élményeink képekben