Vésztő 2014

 

Iskolánk tíz tanulója vett részt a július 6 és 13 között a Vésztőn megrendezett XIX. Nemzetközi Népművészeti táborban.

Jutalom volt ez az egy hét azoknak a gyerekeknek, akik eredményes tanulásukkal, magatartásukkal kiemelkedtek társaik közül. Ők a következők voltak:

5. osztályból: Rácz Petra, Kálmánchey Réka, Urbanek Balázs, Varga István

6.a osztályból: Pazonyi Panna Krisztina, Kiss Erika, Tóth Barna, Tóth Nándor

7. osztályból: Pataki Dóra, Tóth Eszter

Velünk tartott még két 9. évfolyamos diák is, akik iskolánk egykori tanulói voltak. Ők már visszatérőként, második alkalommal vettek részt a vésztői népművészeti napokon. Ezúttal a két kísérő pedagógus munkáját segítették.

A hetet egy tábornyitó istentisztelet indította, melyen Pocsai Vince kárpátaljai református lelkipásztor hirdetett igét.

A táborhely elfoglalása után sétára indultunk, hogy felfedezzük a város látnivalóit. Este tábornyitó ünnepi összeállításon vettünk részt, ahol felléptek a tábor művészoktatói, tánccsoportok, citerazenekarok határon innen és túl. Érkezésünk első napját gazdagította még a városban megrendezett fesztivál is, ahol élő koncertek és tűzijáték megtekintői lehettünk.

Reggeli ébredéseinket az udvaron felhangzó trombitaszó segítette. A nehezen ébredőket pedig közös reggeli tornával rázták fel. A reggeli elfogyasztása után zenés reggeli áhítaton vettünk részt, majd Budai Ilona vezetésével népdalokat tanultunk minden nap, aki egy ízesen előadott népmesével zárta a foglalkozásokat.

Ezután mindenki az általa kiválasztott főfoglalkozáson töltött el délelőtt két órát, majd ebéd után ismét két órát. Itt különböző népi mesterségek elsajátítói lehettünk.

A lányok többsége gyöngyfűzéssel, virágkötészettel illetve kosárfonással ismerkedett. A fiúk főfoglalkozásként hangszerkészítést vagy bőrözést választottak. Az egész héten itt elkészített munkadarabokat szombaton a záró ünnepségen kiállították, amely minden vendég számára megtekinthető volt.

A választott foglalkozásokon kívül betekinthettünk a nemezelés, kötélfonás, mézeskalácssütés és a lovaglás világába is.

Csütörtökön Füzesgyarmaton strandoltunk, este pedig vadászvacsora várt bennünket. Esténként érdekes előadásokon majd táncházban vehettünk részt. Napjainkat beszélgetéssel, focizással, asztaliteniszezéssel zártuk.

Szombaton a kiállításra készültünk. Este a táborzáró gálán pedig a táncot, énekeket illetve a citerázást tanulók mutathatták meg mit sajátítottak el egy hét alatt.

A vasárnapi táborzáró istentisztelet jó alkalom volt arra, hogy hálát adjunk az élményekért, barátságokért, ismeretekért, amiket a hét során szereztünk.

Köszönjük a Nyírségi Református Egyházmegyének, iskolánk vezetőségének és az Újfehértói Református Egyházközségnek, hogy lehetővé tette nekünk, hogy részt vegyünk ebben a táborban, amely mindannyiunk épülésére szolgált és életre szóló élményekkel gazdagított minket. A gyerekek táborozási költségeit a Nyírségi Református Egyházmegye finanszírozta, az útiköltséget pedig az Újfehértói Református Egyházközség és az Újfehértói Református Általános Iskola és Óvoda.

 

Vésztő, 2014. július 13.

 

Vésztő 2014 képekben