Október 6-i emlékműsor

 

            Iskolánk október 4-én 10 órától emlékezett az aradi vértanúkra és gróf Batthyány Lajosra, az 1. felelős magyar kormány miniszterelnökére.

Az aradi vértanúk azok a magyar honvédtisztek voltak, akiket a szabadságharc bukása után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki.

A magyarok Világosnál az oroszok előtt tették le a fegyvert, azt üzenve ezzel az egész világnak, hogy a két nagyhatalom fegyveres erőivel szemben nem lehet tovább harcot folytatni. Ez volt az egyik fő oka annak, hogy az osztrákok a tábornokokat megillető lőpor és golyó általi halál helyett kötél általi halált írtak elő a magyar tábornokok részére, miután az oroszok, foglyaikat némi habozás után átadták nekik. Felix Schwarzenberg miniszterelnök utasítására, Ferenc József jóváhagyásával hadbíróság elé állították, majd halálra ítélték és kivégezték a 13 magyar hőst. A tizenhármak ítéletét október 6-án – szándékosan a bécsi forradalom első évfordulóján – hajtották végre, ami ezért a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyászünnepe.

Tanárokat, diákokat egyaránt megérintett a 7. osztályos tanulók előadása, mely méltó volt a szabadságért halt hősök emlékéhez, kik példát mutattak hazaszeretetből, bátorságból, önfeláldozásból.

Felkészítő nevelők: Szabó István, Varga György Imréné, File Lajos 

 

Emlékműsor képekben