Október 23.

 

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca.

A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956 október 23-án. A kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt.

A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen.

Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott.

1989. október 23. óta ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep Magyarországon: az 1956-os forradalom kitörésének napja és az 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja.

Október 22-én a 8. osztályosok emlékműsora méltó megemlékezés volt az 1956-os eseményekről. Végigvezettek minket az október 23-ai eseményeken, és az azt követő harcokat is lefestették elénk versekkel, korabeli rádiós beszéddel. A választott dalok, jelszavak a kor emberének gondolatvilágát vetítették elénk.

A magyarságtudatunkat felébresztve emlékeztettek minket arra, hogy köszönettel tartozunk nemcsak az ismert, de a névtelen hősöknek is. Felkészítő nevelőjük Tóth Attila.

 

Október 23. képekben