Kárpát-medencei Református Közoktatási Alap

 

A Magyar Református Egyház idén is megszervezte a Kárpát-medencei Oktatási Alaphoz az adománygyűjtését. Az előző évben iskolások kb. 11.000.000 forintot gyűjtöttek össze, melyhez ugyanennyivel járult hozzá a Magyar Református Egyház.

 

Ebben a tanévben iskolánk is bekapcsolódott a programba.

A tanulók egy adománygyűjtő ívvel kerestek fel 5 felnőttet, akik fejenként 200 Ft-os adományukkal hozzájárulhattak a gyűjtéshez.

Iskolánk tanulói családjuk, ismerőseik és az egyházi tagok segítségével 86.300 Ft-ot gyűjtöttek, melyet az intézmény 13.700 Ft-tal kiegészített. Így 100.000 Ft-ot tudtunk adományozni e nemes cél érdekében.

 

A 2013-as évben az oktatási alapból a következő támogatások valósulnak meg.

 

1. Végvárprogram – óvodaindítási és általános iskola indítási támogatás. A programban Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken, Horvátországban és Szerbiában szeretnénk segíteni magyar református óvodák és általános iskolák indításában. Nagyon fontosak óvodáink, ahol az anyanyelv megerősíthető, a közösségi élmény átélhető „református közegben, magyarul”.

 

2. Megmaradási program – a kárpátaljai, felvidéki és a délvidéki református intézmények működési támogatása. Köztudott, hogy az itt lévő intézmények működésükhöz egyáltalán, vagy csak kis mértékben kapnak állami támogatást. Adományainkkal a létezésüket tesszük lehetővé és segítjük.

 

3. Bibliaprogram – újfordítású teljes bibliát szeretnénk ajándékozni az adománygyűjtésből a Kárpát-medence református intézményei 9. évfolyamos tanulóinak.

 

Köszönjük mindenkinek az önzetlen támogatást.