„Itt a farsang, áll a bál…”

 

Az Újfehértói Református Általános Iskola és Óvoda tanulói a farsangi multikulturális projekt keretében a történelmi korokat mutatták be.

Hagyományainkhoz híven minden alsó tagozatos osztálynak volt egy felső tagozatos párja, akikkel közösen mutatták be az adott történelmi kor táncát, ruházatát, szokásait.

Az 1. és az 5. osztály a történelmi őskor idejére vezetett el minket. A növények és az állatok természeti képe után két hatalmas üsttel bevonultak az „ősemberek” is.

Rituális szokásaiknak megfelelően körbe táncolták az elejtett „medve” és „kardfogú tigris” tetemét, amit főzés után „csontropogtatások” közepette el is fogyasztottak.

Produkciójuk nagy sikert aratott a közönség körében. Felkészítő nevelők: Jakab Józsefné, Kukucskáné Polgári Anita, Varga György Imréné.

A következő fellépők a 4. és 8. osztályosok voltak, akik a misztikus ókori Egyiptomba kalauzolták el a közönséget.

A két osztályt Szabóné Zombori Adél személyében a Napisten és Tóth Attila személyében Ozirisz vezette be. A fáraót a trónusán hozták be a nyolcadikosok. Mindkét osztály a kornak megfelelő ruhában, a korra jellemző zenére táncolt. Tánc közben a múmia is megérkezett.

Felkészítő nevelőik: Szabóné Zombori Adél, Tóth Attila, Velkesziné Kézi Valéria.

A 2. és 6. osztályosok a középkori reneszánsz idejére varázsoltak minket. A reneszánszra jellemző udvari tánccal és korhű jelmezzel kápráztatták el a megjelenteket.

Felkészítő nevelők: Baracsiné Lakatos Margit, Máténé Major Erzsébet, Takács Valéria, Tóthné Guba Ibolya.

Végül, de nem utolsó sorban a 3. és a 7. osztályosok a modern kor világának táncát hozták elénk, ami csoportos tánc volt, a csoporton belül azonban mégis mindenki egyénileg mutatta be tánctudását.

Felkészítő nevelők: Banduláné Moni Enikő, Urbanek Ferencné, Váradiné Varga Ildikó.

Már több éve hagyomány, hogy a szülők ételkülönlegességgel is várják a vendégeket, gyerekeket. Nem volt ez az idén sem másképp.

Az őskori, ókori és középkori standokon a sült húsok, gyümölcsök, gyümölcskülönlegességek domináltak.

A modernkor standján jelenkorunk nem túl egészséges ételeit kóstolhatta meg a közönség, mint pl. a pizza, chipsek, édességek.

Megköszönöm a nevelőknek a felkészítő munkát, valamint a farsang megszervezését és lebonyolítását. Köszönetet mondok azoknak a vállalkozó kedvű pedagógusoknak is, akik osztályaikkal együtt korhű ruhába öltöztek, ezzel is emelve farsangunk színvonalát, és jókedvet is teremtettek.

Külön köszönetemet fejezem ki azoknak a szülőknek, akik részt vettek a fellépők ruháinak megvarrásában és az ételkülönlegességek elkészítésében.

Váradi Sándorné

igazgató

 

Farsang képekben