Országos Református Tanévnyitó Ünnepség

 

A bizonytalanságot és az örömöt hangsúlyozták az országos református tanévnyitó beszédei a csopaki református templomban, amelyen intézményünk is képviseltette magát.

A 370. dicséret és a 89. zsoltár verseinek éneklése után Bölcskei Gusztáv püspök hirdetett Igét az országos tanévnyitó istentiszteleten augusztus utolsó napján. A bizonytalanságok ellenére is tudjunk örülni annak, „hogy olyan Istenünk van, aki boldogan örül nekünk" – hangsúlyozta a Zsinat lelkészi elnöke a csopaki református templomban a Zofóniás Próféta könyve 3,14-20 alapján.

Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta, hogy olyan Istenünk van, aki boldogan örül nekünk, és „ezért megerősít, megtart és az ő békességét adja".

„Minden bizonytalanságunk, időnkénti kétségeink ellenére is örömünnepre gyűltünk ma össze" – kezdte tanévnyitó beszédét Huszár Pál főgondnok Reményik Sándor két verse után. Mint mondta, mintegy 40 ezer diák kezdi az új tanévet a református iskolákban.

A főgondnok úr véleménye szerint azért íratnak gyerekeket egyházi iskolába, adott esetben református intézménybe, mert a mi iskoláink többet adnak neveltségben, elkötelezettségben mint mások, természetesen mindazt az ismeretanyagot is közvetítik, amit a törvény előír.

A tanévnyitó végén Papp Kornél a zsinati Oktatásügyi Iroda vezetője felsorolta a szeptember 1-től életbe lépő változásokat.

Az országos tanévnyitó ünnepséget Steinbach József dunántúli püspök áldáskívánása, valamint a Szózat és a 471. dicséret eléneklése zárta.