Múzeumlátogatás

„ Mint ha pásztortűz ég őszi éjszakákon,

Messziről lobogva tenger pusztaságon. „

/ Arany János: Toldi, Első hang /

 

Vissza a múltba

Emlékezetes és rendkívül érdekes múzeumpedagógiai órán vettünk részt a helyi Városi Múzeumban  / Zajti Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény / Tóth Zsuzsanna, muzeológus vezetésével.

A gyerekek odaadó figyelemmel hallgatták Újfehértó településének történetét: hogyan indult el három fiú Bolt, Micske és Szegegyháza szerencsét próbálni. Útjuk erre az érdekes vidékre vezetett, ahol a tó kiszáradása után fehérré válik. A fiúk megfejtették a tó titkát, és megkapták jutalmul a királylányokat feleségül. További nehézségek után végül mind a három a tó partyán telepedtek le és így alakult ki Újfehértó mai települése. Tudjuk, hogy három dombra épült, és Árpád – kori templomot is találtak itt.

Majd megnéztük az „egyvégű házat „  , amely tisztaszobából és pitvarból áll. Megtudhatták, kik azok a rangos vendégek a háznál, akiket székkel kínáltak. Azt is megtudták, mire szolgált a boglyakemence oldalába épített mélyedés. Érdekes játék volt a konyhában elhelyezett eszközök rendeltetésének megfejtése. A parasztgazdaság udvarában is sok érdekességre találtunk.

Megnézhették a juhászok elengedhetetlen öltözékét, a rackabőrből készített subát, amely hűt és fűt is.  A pásztorok társadalmában a tekintély, a rang szempontjából az is számított, hogy melyik jószágfajtát őrizték. Legtöbbre a ló és a szarvasmarha őrzőit tartották.

Megjegyeztük, hogy a puli tud „számolni „   .

Sok- sok kérdésünk maradt még, ezért a közeljövőben újra ellátogatunk a múzeumba.

 

Köszönettel az ötödikes tanulóktól.