Hittanverseny 2021. december 03.

„Várj, ember szíve készen! Mert jő a hős, az Úr!” – elnevezésű országos online versenyt hirdetett a debreceni Református Pedagógiai Intézet. Nevezni 2 fős csapatokkal lehetett, 3-4. osztályos korcsoportban.

Iskolánkból a következő tanulók mérték össze a tudásukat a 36 csapat részvételével lezajlott versenyen:

3. osztály – Fülöp Zalán, Szőke Zsombor

4. osztály – Barabás Vanda, Cserkuti Zsanett

Sajnos a lányok karanténba kerültek, így egyedül kellett az otthonaikban elvégezni a feladatokat.

A verseny témája a karácsony, Jézus Krisztus születésének ünnepe volt. Feldolgoztuk a Bibliából a Máté és Lukács evangéliumában található, ide illő igerészeket, továbbá Fekete István: A két szánkó című novelláját.

A verseny része volt még a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó jeles napok, ünnepi szokások, népszokások megismerése. Ilyenek pl.: kántálás, betlehemezés, csillagozás, regölés, kotyolás, háromkirály – járás, aprószentekölés, Luca székének története. Luca napi tréfák, paradicsomjáték, karácsony éjszakájának hiedelmei, víz – és házszentelés, borszentelés, köszöntések, stb. Ezek az események csak ízelítők a sok-sok népszokásból, hiedelmekből.

A verseny változatos feladattípusokból állt. Pl.: időrendi sorrendbe kellet rakni a karácsonyi eseményeket, igaz – hamis, ki mondta - kinek?, kakukktojás.

Fel kellett idézni a disznóvágás eseményeit. A felkészítő munka kb. 2 hétig tartott. Esténként jó hangulatú messenger csoportba találkoztunk és beszéltük át az anyagot. Mindannyian gyarapodtunk az ismeretekben a kutatómunka során.

 

A következő versenyeredmények születtek:

  • 3. osztályosok (Fülöp Zalán, Szőke Zsombor) – 6. helyezés
    • 77 pont – az I. helyezett 86 pontot ért el!
  • 4. osztályosok (Barabás Vanda, Cserkuti Zsanett) 46, 5 pont

Számomra is hasznos és élvezetes volt feleleveníteni ezeket a lassan már feledés homályába vesző magyar népszokásokat.

Gratulálunk a gyerekeknek a szép eredményekhez!

 

Szitás Istvánné

hittanoktató