Csendes nap

 

 

Már hagyomány, hogy szeptemberben a tanév a Református Iskolában „csendes nappal „kezdődik.

Idén sem volt ez másképp. A tanulók ilyenkor elmélyednek egy bibliai témában. Ebben az évben a Lélek gyümölcsét dolgoztuk fel. Sokan keresik a keresztyén életben a Lélek gyümölcsét. Ilyen kérdés szokott felmerülni: Hogyan is néz ki ez a gyümölcs? Hogyan is terem meg? Mit jelent nekem és másoknak, ha megérett?

Ezekre és más kérdésekre is jó válaszokat adott egy imaséta a Lélek gyümölcséröl. Az imasétán az alsósok és felső osztályosok külön vettek részt. A séta 11 állomásból állt. Ebből egy – egy a levezető és lezáró állomás, a többi 9 a Lélek gyümölcseként ismert fogalmak köré épült. Minden állomáson megtalálhatóak voltak az egyértelmű instrukciók. A résztvevők csapatokban járhatták végig az utat, a kisebbek pedagógussal együtt. A lélek gyümölcsét egy szőlőfürthöz hasonlítva kellett a gyerekeknek összerakni, amely 9 szőlőszemből állott.

A lezáró állomáson megbeszéltük a résztvevőkkel, hogy mely gyümölcsök ízlettek, vagy volt – e olyan, ami összehúzta a szájukat. Felismerhették, miben jók, és mi az, amiben még fejlődniük kell. Továbbá azt is, hogy nem egyedül kell erőlködniük, mert a Szentlélek segít, ha kérjük, és engedelmeskedünk Neki. Úgy tapasztaltuk, hogy ezen a lelki úton a gyerekek is jól érezték magukat, örömmel ismerkedtek a Lélek gyümölcsével.

„ A lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.”

/ Galata 5,22 /

 

Szitás Istvánné

hittanoktató