Megemlékezés az 1956-os forradalomról

Az 1956. október 23-i eseményekről való megemlékezés Kovács Tamás Tiszteletes Úr igehirdetésével kezdődött Mózes 2. könyve 20. része 2-3. verse alapján.

„Én, az Úr vagyok, a Te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Ne legyen más Istened rajtam kívül.”

A 8. osztályosok versekkel, zenével emlékeztek meg a magyar szabadságért életüket áldozókról. A műsor végén összefoglalták 1956 nekünk szóló üzenetét.

1956 üzenete nemcsak az, hogy mindig nemet kell mondani az emberek szellemi és gazdasági kizsákmányolására. 1956 üzenete az is, hogy ne tűrjük meg azokat közöttünk, akik félelmet akarnak kelteni bennünk és körülöttünk.

1956 üzenete továbbá az is, hogy óvnunk kell mindig és mindenhol a demokráciát, a többség akaratát, a többség szavát. Nem engedhetjük meg, hogy bárki arra kényszerítsen, hajtsuk le fejünket, ha az igazság megtipróival kell szembenéznünk.

A nyolcadikosokat Tóth Attila Tanár Úr készítette fel.

Az intézményvezető ünnepi beszédében visszaemlékezett a forradalmat kiváltó előzményekre és a forradalom napjaira. Gondolatait Ady Endre A tűz csiholója című vers részletével zárta:

„Csak akkor születtek nagy dolgok,

Ha bátrak voltak, akik mertek,

S ha százszor tudtak bátrak lenni,

Százszor bátrak és viharvertek.”

Ady Endre

Megemlékezés az 1956-os forradalomról képekben