Református játszóház

 

Az Újfehértói Református Egyházközség „Anyák napi játszóházat” szervezett április 26-án a református iskola tornatermében.

         Az összejövetel elején az első osztályosok köszöntötték az édesanyákat anyák napi versekkel. Ezután Nagytiszteletű Baracsi István református lelkész tartott rövid áhítatot a jelenlévőknek, amiben arról beszélt, hogy a keresztyén ember nem csak az édesanyját, hanem az anyaföldet és az anyaszentegyházat is anyjának tekinti:

 

„Humorosan szoktuk megjegyezi: „anya csak egy van”. Kis magyaros szójátékkal élve viszont mondhatjuk, hogy anya nem csak egy van. Legalább három van minden ember életében, ám sokan életük során nem ismernek meg csak egyet. Ez a hármasság a mi életünkben így jelenik meg: édesanya – anyaföld – anyaszentegyház. Ez a három anya megvéd minket attól, hogy „gyökértelenül” éljük életünket.

Az édesanya, aki több tájegység nyelvjárásában kedves egyszerűséggel „csak” édes. Ezzel is kifejezve mindazt, amit számára jelent az anya: a ragaszkodást, a szeretetet, a becézgetést.

Jelenti azt a helyet, amely életünk egyik biztos bontja, ahová, míg tehetjük, még deresedő fejjel is hazamehetünk.

Az anyaföld. A magyar haza. Isten nem véletlenül teremtett minket magyarnak, itt Magyarországon. Aki ettől az „anyától” elszakad, akár itthon, akár távoli országban gyökértelenné és hontalanná válik.

Az anyaszentegyház. Ez az a titokzatos közösség, ahol testvérként lehet együtt élni. Amely összegyűjti gyermekeit. Ez az „anya” sok generáció gyermekeit emberré nevelte már. Emberré, akik tudnak szeretni anyát, apát, testvért, hazát.

Isten áldja meg édesanyánkat, hazánkat és egyházunkat!”

 

A gyerekek 13 csoportban készíthettek ajándékot édesanyjuknak, nagymamájuknak, keresztanyjuknak. Az óvó nénik, dajka nénik, tanítók és hitoktatók érdekesebbnél, érdekesebb ötlettel várták az ide érkező gyerekeket. Lehetett készíteni tavaszi virágokat különböző technikákkal, képeslapot, ajtó-ablakdíszt, virág alakú mécses tartót.

Bakó László Tiszteletes Úr gitárkíséretével sok szép református ének hangzott el.

Lehetőség volt könyvek vásárlására is. A gyerekeket finomságok várták a tornateremben megterített asztalnál.

A játszóházon kb. 120 gyerek vett részt.

Köszönjük ezt a szép napot.

 

Református játszóház képekben